Liikuntavinkit ja -neuvonta

Liikuntaneuvontaa puhelimitse

Erityisliikunnanohjaaja vastaa puheluihin maanantaisin klo 8:15-9:00 ajanjaksolla 15.8.2022-12.12.2022.( HUOM: Neuvontaa ei ole vko 42 tai juhlapyhinä, jotka osuvat maanantaille.)

Liikuntaneuvonnassa on mahdollisuus saada neuvontaa kunnan liikuntapalveluista ja –tarjonnasta.

Yhteystiedot

Päivi Pirnes

erityisliikunnanohjaaja

03 680 1234
050 564 6875

Liikuntavinkit

Janakkalan kunta haluaa innostaa kuntalaisia liikkumaan liikuntavinkkivideoiden avulla. Videokirjastoa on koottu eri hankkeissa (Liikettä lisää Hämeenlinna seutuun, Omatoimisen liikunnan lisääminen QR-koodien avulla, Osallistu liikkuen iästä viis!).

Vuonna 2020 Janakkalan kunta ja Elixir TV tekivät yhteistyötä, jonka myötä Janakkala on julkaissut yhteensä yli 100 hyvinvointi- ja liikuntaneuvontavideoita. Eri kuntien, kuten mm. naapurikuntien Hattulan ja Riihimäen sekä Ylitornion, Myrskylän ja Alajärven yhteisenä tuotantona tehdyissä neuvontavideoissa esiintyvät omien lajiensa tunnetut huiput, kuten olympiavoittajat Sami Jauhojärvi ja Lasse Viren sekä kilpauimari Matti Mattsson ja valmentaja Jukka Jalonen. Myös Janakkalassa kuvattiin omaa aineistoa kuntalaisten liikunta- ja hyvinvointineuvonnan palveluiksi.

Liikuntavinkkivideot löytyvät myös Janakkalan Youtube-kanavalla. 

Oma liikunta tekee leikkipuistoista liikuntapaikkoja

Janakkalan kunta rohkaisee liikkumaan Oma liikunta -digipalvelun avulla, jossa kunnan leikkipuistojen ja liikuntapaikkojen välineisiin räätälöityjä liikkeitä esitellään opastusvideoin. Videoita pääsee katsomaan joko netin karttasovelluksen tai paikan päällä laitteissa olevien QR-koodien kautta
Lue lisää ja tutustu Oma liikunta -palveluun.


Liikuntavälinelainaamo ja vinkkivideot

Janakkalan pääkirjastosta ja Tervakosken kirjastosta voi lainata liikuntavälineitä kirjastokortilla. Jokaiseen välineeseen on liitetty QR-koodi, jonka takaa löydät käyttövinkkejä välineelle. Liikuntavälinelainaamo ja vinkkivideot on toteutettu kunnan eri toimialojen yhteistyönä.
Tutustu mitä kaikkea liikuntavälinelainaamosta voit lainata ja katso vinkkivideot


Tänään voidaan hyvin

Inspiroidu voimaan tänään hyvin ja anna arjen liikuttaa! Liikkuminen mielletään usein vain kuntosaliharjoitteluksi tai lenkkeilyksi. Ne ovat kuitenkin usein liian isoja suorituksia, joten niiden tekemistä siirretään tai ne jätetään kokonaan tekemättä, eivätkä ne korvaa tärkeää arkiliikkumista. Mikä on pienin asia, jonka voit tehdä hyvinvointisi eteen, juuri tänään? Pienikin liike lisää hyvinvointiasi.

Lue lisää Tänään voidaan hyvin -sivustolta.


Liikuntapaikkojen esittelyvideot

Janakkalan liikuntapaikkoja ja niiden mahdollisuuksia esitellään Liikettä lisää Hämeenlinnan seutuun -hankkeen yhteydessä toteutetuilla videoilla.
Tutustu videoihin ja lähde liikkumaan.


Lajiharjoitteluvinkit

  • Juoksu
  • Sauvarinneharjoittelu
  • Frisbeegolf
  • Rintauinti
  • Talvipyöräily
  • Hiihtokoulu
  • Luistelukoulu

Katso lajiharjoitteluvinkkivideot.


Kehonhuoltoa ja lihaskuntoharjoittelua kaikenikäisille

Kehonhuoltotuokioita mm. pihajumppaa, helpotusta niska-ja hartiaseudun jumeihin sekä jumppaohjeita lantion avaamiseen.
Katso kehonhuoltovideot.

Tule mukaan jumppaamaan Janakkalan kunnan erityisliikuntaohjaaja Päivi Pirneksen opastuksella, luvassa mm. keppijumppa, kahvakuulajumppa sekä selkäjumppa, Sopii kaikille iästä ja kunnosta riippumatta.
Katso lihaskuntoharjoitusvideot.


Liikuntavinkkejä raskausaikaan ja sen jälkeen

Pienelläkin fyysisellä aktiivisuudella on paljon hyötyjä sekä äidille että vauvalle. Säännöllinen liikkuminen kohentaa mielialaa ja tuottaa lisää hyvinvointia.

Lue lisää raskaus- ja vauva-ajan liikuntavinkeistä.


Ideoita perheliikuntaan

Perheen kanssa liikkuminen on mukavaa ja vahvistaa perheen sisäisiä siteitä. Pienillä arjen valinnoilla voit välittää ja opettaa lapsellesi aktiivista elämäntapaa, joka puolestaan tukee lapsen oppimista ja kehitystä.

Katso vinkkikirjastostamme ideoita perheen yhteisiin liikuntahetkiin.


Työikäisten kotijumpat ja ulkotreenit


Ikäihmisille suunnattua jumppaa

Janakkalan kunnan fysioterapeuttien Aija Koskelan ja Tiina Väisäsen opastuksella jumppaa. Suunnattu varsinkin ikäihmisille, mutta sopii myös muille taukojumppana.
Tule mukaan jumppaamaan.

Kunnon eväät -jumppaliikkeet

Kunnon eväät -kortit on laadittu Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelmassa

Kunnon eväissä on 52 erillistä voimaa ja tasapainoa kehittävää piirroksin kuvitettua liikekorttia, oma jumppaliike vuoden jokaiselle viikolle.

Lue lisää ja tutustu jumppaliikkeisiin.


Joka kodin kuntotestit

  • Hartiaseudun liikkuvuustesti
  • Tasapainotesti
  • Punnerrustesti

Katso joka kodin kuntotestivideot.


Tiimivinkit

Jukka Jalosen tiimivinkit.