Kehittämisehdotukset

Kuntalaisten jättämiä kehitysehdotuksia. Voit jatkotyöstää ehdotuksia sivun alareunan lomakkeella. Kerro mitä ehdotusta kommenttisi koskee.

2020

Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Viher-ja katualueiden hoito

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Janakkalaan yritetään houkutella uusia asukkaita, mutta esimerkiksi Turengin yleisilme on jo vuosia ollut nuhjuinen ja epäsiisti. Pahimmillaan keskustan istutusten keskellä on ollut metrisiä pujoja ja vähän joka paikka on ollut rempallaan. Visuaalisella yleisilmeelläkin kuitenkin on merkitystä.

Miten parantaisit tilannetta?
Panostamalla hieman enemmän viheralueiden ja istutusten hoitoon taajamissa. Tarjotkaa vaikka Lepaan tai Kiipulan puutarhapuolen opiskelijoille tilaisuutta miettiä miten yleisilmettä voisi elävöittää.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Tehdä taajamista siistimpiä, viihtyisämpiä ja houkuttelevampia niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä.

Vastaus

Turengin keskustan ilme onkin yksi eniten kuntalaisia puhuttavista aiheista. Tilanteesta tekee haasteellisen se, että kunnalla ei ole maanomistusta kyseisillä alueilla ja tunnetusti toisen tontille ei voi mennä. Tosin luvan kanssa näin teimme syksyllä 2019, kun osallistuvan budjetin myötä, kuntalaisten päätöksellä laitettiin noin 30 000 eurolla kuntoon sekä Elyn teillä olevat viherkaistat että yksityisen kiinteistönomistajan puut ja pensaat. Turengin keskustan kohentamiseen pyritään myös käynnistetyllä lunastuslupahakemuksella. Janakkala hakee ympäristöministeriöltä Turengin keskustassa sijaitsevalle Onnenlantin kiinteistölle lunastuslupaa ja mahdollista ennakkohaltuunottoa, jotta taajaman kehittäminen pääsisi etenemään.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Kauriinmaan ulkoilureitti ja sen valaistus, koirankakkaroskiksia reitille sekä muuta samaan reittiin liittyvää

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Miksi valot on tehty palvelemaan VAIN ja ainoastaan hiihtäjiä? Voin väittää, että läpi vuoden ahkerimmat käyttäjät ovat ihan muut kuntalaiset kuin hiihtäjät. Ihan varmasti 99% käytöstä on sitä, että ihan tavalliset kenkäjalkaiset kuntalaiset, lapset, pyöräilijät, koululaiset, koiran ulkoiluttajat on se sakki, jota tätä reittiä käyttää. Valot palaa tyyliin viikosta 42 johonkin kevään hiihtokauden loppuun vain illalla lyhyen aikaa. Sinne on vielä vaihdettu energiaa säästävät LED-polttimotkin niin minkä ihmeen takia tehdä noin valtava rahasijoitus valoihin, joita ei edes polteta ulkoilijoille ja joita käytetään vuodesta vain pieni hetki ja nimenomaan vain illalla. Toinen asia on se, että tuota ulkoilureittiä käytetään pimeydestä huolimatta todella ahkerasti ja se kaipaisi koirankakkaroskiksia, se koko piennar ui kakassa (myös se alue, jossa lapset ja aikuiset kävelee), kun kukaan ei koiriensa jätöksiä poimi, kun ei ole roskiksia mihin ne laittaa. Ei niitä tarvitsisi montaa olla, mutta sen verran, että edes kilometrin välein olisi joku pömpeli. Kauriinmaan alkupäässä pääsee vielä viemään leikkipuiston roskikseen tai johonkin asutusalueen roskapyttyyn, mutta siitä eteenpäin sitten ei ole mihin viedä. Eikä kovin moni hyödynnä sitä leikkipuistonkaan roskista, koska se on sivussa ja siitä pitää erikseen tietää. Mutta että olisi ihan koiran kakoille tarkoitettu roskis.

Irtonaiset koirat ovat onneksi vähentyneet metsähakkuiden jälkeen, kun reitistä tuli avoimempi arvostelulle. Joku repi heti ne koirat-kytkettyinä kyltit irti, kun tuntuu kaikki kyltit kärsivän hyvin pian. En tiedä mikä mahtaa potuttaa ja millä niitä näkee edes pimeässä rikkoa. Tai jos olisi valot, tapahtuisiko tätä ilkivaltaa ollenkaan? Saisiko kyltit olla rauhassa?

Miten parantaisit tilannetta?
Ne valot saisi olla aina pimeällä päällä (valoisuuden tunnistimella) läpi vuoden vaikka aamukuudesta ilta yhteentoista. Lenkkeilijöitä kuitenkin kulkee tuolla aikavälillä pimeässäkin ja reitti on todella ahkerassa käytössä kaikkien alueen asukkaiden toimesta, joko asukkaaat ovat kompastelemassa tai otsavalon kanssa. Tiedättekö kuinka paljon tässä lenkkireitissä kiinni asuvana saa nauraa noita pimeinä olevia valopylväitä ja pimeässä haparoivia kuntalaisia? Aika moista kettuilua ulkoilijoille tuo valojen läsnäolo, mutta niiden pimeäksi jättö.

Ja koirankakkaroskiksia, vaikka pussein varustettuna mainoksilla kustannettuna edes kilometrin välein tuolle lenkkireitille. Se loppupää aivan tuolta ampumaradan muistomerkin tyköä ei enää ole kakassa, mutta tämä Kauriinmaan asutusalueen rinnalla kulkeva osa kaipaisi roskiksia ja vaikka tiheämminkin, jos ne keskittäisi tälle kakkaisimmalle alueelle Koljalantieltä siihen pisteeseen asti, missä on se ulkoilureitin infotaulu.

Useampi kyltti siitä kiltistä muistutuksesta, että koirat kulkee lenkillä kytkettynä lenkkireitillä, koska siellä kulkee paljon muitakin, niitä voisi olla useampi kuin yksi, Koljalantien läheisessä päässä, leikkipuiston tykönä, seuraavan asutusalueen haarassa ja siellä infotaulun luona. Ei ne kyltit ketään satuta, varsinkaan niitä, jotka eivät loukkaannu siitä, että ”joutuvat” noudattamaan järjestyslakia.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Kun meillä tuo ihana ulkoilureitti on ja käytännössä kaikki välineet, niin miksei siitä ulkoilusta voisi tehdä kaikille mukavampaa? Ei se iso asia ole niitä valoja kytkeä toimintaan. Eikä LED-polttimoilla mikään järjetön kulueräkään. Sama juttu, mukavuutta ulkoilijoille lisäisi se, ettei tarvitsisi koirallisten ja koirattomien tarpoa koiran kakassa, kun olisi roskiksia ja pusseja, millä siistiä reittiä. Eräs vanha rouva käy heittelemässä kakkoja päivittäin lapiolla metsään tuosta rivitalosta mäen päällä. Kaikille helpompaa ja leppoisampaa ulkoiluahan tässä tavoitellaan.

Vastaus

Hienoa kuulla, että ulkoilureitillä on paljon liikennettä. Ulkoilureiteillä valot palavat viikosta 40 viikkoon 12, eli ilman muuta valaistus on tarkoitettu palvelemaan kaikkia ulkoilijoita, ei yksin hiihtäjiä. Kyseisillä viikoilla on nykyisin lunta maassa harmittavan harvoin, erityisesti tänä talvena.

Koiran kiinnipitokylttejä voimme ilman muuta kiinnittää alueelle uudemman kerran, kylttiin voisi lisätä myös muistutuksen koirankakoista. Kyseisessä maastossa jätökset olisi helppoa myös vaikka kepillä siirtää syrjään polun varrelta.

Ehdotuksesi on laitettu eteenpäin tekniselle toimelle. Ehdotuksen toteuttamiseen tuo haasteita se, että se ei tarjoa toivottuja ja etsittäviä kustannussäästöjä vaan sekä lisävalaistus että roskikset tyhjentämisineen vaatisivat lisää rahaa talousarvioon. Yksi uusi roskis maahan kiinnittämisineen maksaa noin 300 euroa ja vuosittainen tyhennyskulu noin 100 euroa/roskis.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Säästöehdotus: Voisiko Janakkalan kirkonkylältä sammuttaa katuvalot vaikka klo 21. Kulkijoita on erittäin vähän tuohon aikaan ja valosaaste haittaa tähtien katselus

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Kirkkaat valot häiritsevät, maaseutu ei tunnu maaseudulta

Miten parantaisit tilannetta?
Valot sammuksiin klo 21 viimeistään

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Säästää rahaa ja pienentää valosaastetta

Vastaus

Hyvä konkrettinen säästöehdotus! Janakkalan kunnalla vaan ei kirkonkylällä katuvaloja olekaan, kylää halkova maantie on ELYn hallinnassa. Valoista on kunnassa ristiriitaisia mielipiteitä, osa  toivoo niiden palavan aina, toisia ne häiritsevät.
Jos kaikki kyläläiset ovat samaa mieltä sammuttamisesta, Elylle voisi lähettää ehdotuksen esimerkiksi tätä kautta: https://palautevayla.fi/aspa


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Tervakoskella on jääkiekkoilevia lapsia n. 150 joita vahemmat kuljettavat sekä rmk ja Hml. Poistitte toisen kaukalon, lieko veitte Turenkiin? Nyt veitte mahdollisuuden Teineiltä kuluttaa aikaa terveellisellä tavalla, liikuntaa harrastaen. Voitte olla varmoja kun kaukalossa oli viime talvena 50 peluria niin teinit ei siihen joukkoon tulleet. Toivottavasti saisitte asian kuntoon, eikä mentäisi vain Padon ehdoilla. Muutenkin voisitte kehittää urheilupaikkojen käyttöä. Käykää ottamassa mallia vaikka Hämeenlinnan Jukolan koulun pihasta, alue on huonomaineinen, joten sitä tärkeämpää panostaa lasten terveeseen puuhasteluun, koululta löytyy kaikki ja nuoretkin ymmärtävät käyttää fiksusti.

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Nuorten tekemisen puute.

Miten parantaisit tilannetta?
Yllä

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Nuorten ohjaaminen liikunnan ja muun tekemisen pariin.

Vastaus

Janakkalan kunnan liikuntapalveluiden irtaimeen omaisuuteen on varattuna tälle vuodelle määräraha Tervakosken monitoimikaukaloa varten. Kaukalo tulee olemaan sellainen, joka on mahdollista jäädyttää talvella ja täyttää jääkiekkokaukalon vaatimat standardit. Kaukaloa suunnitellaan sijoitettavaksi Lähdekorven liikunta-alueelle.

Uusien koulu- ja monitoimikeskusten rakentuessa lähitulevaisuudessa on koulun piha-alue tarkoitus suunnitella lähiliikuntapaikaksi.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Ulkoilu, liikkuminen

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
1) jalkakäytävä puuttuu aseman kohdalta Kuumolan talolle. Aseman laiturin jälkeen joutuu siirtymään ajoradan reunaan. Aiheuttaa vaaratilanteita.
2) Koulun ja urheilukentän takana olevalla mäellä on Frisbee-rata. Taitaa olla niin, että rataa käyttävät vain ’tuhoojat’. Esim. ratakyltit on taas kaadettu maastoon. Turhaa urheilun tukea – urheilu jota kukaan ei harrasta.
3) kylän vanhat, rapistuneet talot olisi purettava – entinen sähkötalo, entinen Esso.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Rahojen säästöä, viihtyisyyttä kylään, turvallisuutta.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Lainapaku Tervakoskelle kun Turengissa on jo laina-auto.

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Ei ole vielä tällaista palvelua.

Miten parantaisit tilannetta?
Säästää monelta päänvaivalta, turhilta kilometreiltä ja yhteisauto vähentää co päästöjä kun kaikkien ei tarvitse hankkia omaa tai tilata kuljetusta naapuripitäjästä.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Ympäristöystävällisyys, siisteys ja vastinetta veroille

Vastaus

Turengin yhteiskäyttöauto oli puolen vuoden kokeilu, joka ei saanut jatkoa. Kuntalaiset lainasivat autoa koko aikana vain yhden kerran.  Ehkä aika ei ole vielä otollinen, ainakaan Janakkalan tapaisella paikkakunnalla, yhteiskäyttöautoille. Ehdotuksen toteuttamiseen tuo haasteita myös se, että se vaatisi talousarvioon lisää rahaa.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Lammintien kevyenliikenteenväylän valastus

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Lammintien kävelytien valaistus on puuttellinen välillä Heikkiläntie ja Liljantie. Voisi sanoa, että siinä ei ole valaistusta laisinkaan. Kasvillisuus peittää kaiken tieltä tulevan valon. Kyseinen pätkä on pimeä ja turvaton, suorastaan pelottava lasten silmissä.

Miten parantaisit tilannetta?
Valot kävelytielle ja/tai kasvillisuuden karsiminen, jotta tiellä olevat valot pääsisivät valaisemaan kävelytietä.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Turvallinen kulkureitti, jota lapsetkin uskaltaisivat käyttää.

Vastaus

Totta, autoilijoiden kaista on Lammintiella valistu paljon paremmin kuin kevyen liikenteen väylä. Kyseinen tie on Elyn hallinnoima, ehdotuksesi on toimitettu heille sekä yhteyshenkilöllemme että palautekanavan kautta mutta myös kunnan kaduista vastaaville.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Kunnollisia kannellisia koirankakkaroskiksia pitäisi saada Harvialan Alikartanon asuinalueen puiston kävelyteiden varrelle edes pari kappaletta.

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Nyt puistoalueen ainoa roskis sijaitsee leikkipuistossa. Leikkipuiston käyttäjät eivät halua koirankakkapusseja leikkipuiston roskikseen koska ne aineuttavat siellä hajuhaittoja varsinkin kuumalla ilmalla. Ymmärrän kyllä että ei ole kiva vahtia muksujen hiekkalaatikkoleikkejä jos roskis haisee selän takana. Mutta ei ole kiva lenkkeilläkään koirien kanssa ja kantaa mukanaan monia kakkapusseja pitkiä matkoja.

Miten parantaisit tilannetta?
Lisäisin puiston kävelyteiden varrelle ainakin kaksi, mielellään kolme, kannellista koirankakkaroskista.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Naapurisopu ja yleinen viihtyisyys lisääntyisi kun koiranomistajat poimisivat enemmän koiriensa kakkoja jos haisevia kakkapusseja ei tarvitsisi kantaa koko lenkkiä mukanaan.

Vastaus

Lisää koirankakkaroskiksia toivotaan ympäri kuntaa ja tarve on ilmeinen.

Teknisen toimen aluepalveluista luvattiin tuoda mainituille kulkureiteille kaksi uutta roskista.

Auttaisiko lisäksi kyseisellä alueella se, jos asukkaat lisäisivät kotiroska-astioihin koirankakkapussitarroja ilmaistakseen, että niihin saa pusseja laittaa? Tarroja saa kunnantalolta.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Liikenneympyrästä (Turengissa) kohti Hausjärveä lähtee ulkoilureitti ns. puron vartta pitkin joka taitaa päättyä tuonne jonnekin Tierpintien nurkille. Kyseisen reitin kunnostaminen, puron ruoppaus sekä siistiminen ja penkkien laittaminen reitille sekä lampien rannalle olisi iso juttu. Sitä on monet puhuneet kylillä ja reittiä myös moni käyttää. Varsinkin kesällä olisi todella näyttävä ulkoilureitti missä ihmiset varmasti viihtyisivät.

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Keskustan ja ulkoilureittien epäsiisteys.

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Tuon ulkoilureitin siistiminen/kunnostus tarjoisi kauniin yhteyden uudelta asuinalueelta keskustaan ja toisinpäin. Se jo itsessään voisi houkutella monia liikkumaan ilman autoa keskustaan yms.

Vastaus:

Totta, Myllyojan varsi on suosittu ulkoilureitti, eri vuodenaikoina aina eri näköinen.
Myllyojan lampiin ja laskuojiin tehtiinkin hiljattain iso kunnostustyö mm. pengertämällä niitä. Ensi kesäkaudelle suunnitteilla on puronotkon puuston harvennusta. Työssä on omat hankaluutensa, sillä osa puronotkosta on tosi hankalakulkuista ja risujen pois saanti on työlästä.

Suunnitteilla on myös jättipalsamin kitkentätalkoot, joihin toivotaan kuntalaisia paljon mukaan, sillä työ vaatii runsaasti käsipareja. Kasvi on valloittanut notkon pahan kerran, myrkyttämällä menehtyisi kaikki muukin kasvillisuus.


Palvelu tai toiminta, jota ehdotuksesi koskee
Nuoriso toiminta /nuokkari

Mikä tai mitkä asiat aiheuttavat ongelman?
Nuokkari on nykyisin auki vaan yhden päivän viikossa. Nuoriso istuu myymälöissä missä he roskaa ja tekee ilkivaltaa enkä nyt tarkoita ulkona vaan ilkivalta sisätiloissa. Ja kun pyydetään nätisti poistumaan, näytetään keskisormea, haukutaan vastaan ja on heitäkin ketä ei edes poistuu vaan jää istumaan.

Miten parantaisit tilannetta?
Nykyinen vanha linja-auto asema seisoo tyhjillään. Se on sopiva pieni rakennus erillään muista. Nuoriso voisi käyttää sitä paikkana, missä he voisivat istua, lataa kännyköitä , kuunnella musiikkia ja vaan istua. Siihen ei tarvita ketään aikuista valvomaan, vaan kehittää omat pelisäännöt ja antaa vastuu nuorisolle. Jos pitää paikat siistinä sillai että he joutuu siivoamaan omat roskat jne saa jatkaa, muuten suljetaan, ehkä sillai he pitää myös toisista ja heidän käyttäytymisestä parempaa huolta?

Mihin muutoksella tulisi pyrkiä, tavoite?
Jospa näytetään , että kunta ajattele nuorisoakin ja antaa jonkin verran vastuuta, niin myymälöissä notkuminen loppuu. Toivottavasti myös ilkivalta kylässäkin.

Vastaus

Hei!

Nuorisopalvelut toimivat vajaalla resurssilla vuoden 2019 loppupuolella ja molempien taajamien nuorisotilat olivat valitettavan vähän auki. Tämän vuoden alusta olemme kuitenkin saaneet lisäresurssia ja pystymme pitämään niin Turengin Satamaa kuin Tervakosken Varikkoa auki kahtena iltana viikossa.

Tervakoskella aloitamme myös kohtaamo-tyyppisen toiminnan yhdessä seurakunnan kanssa. Kohtaamo on auki kahtena iltana viikossa, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16-18, tutuissa nuorisotila Varikon tiloissa. Kohtaamossa työskentelee työparina nuorisonohjaaja ja seurakunnan työntekijä. Toiminnan tarkoituksena on kohdata kuntalaisia, niin nuoria kuin vanhojakin. Kohtaamon illoissa on myös teemoja kuten esimerkiksi kesätyöt, yhteishaku, harrastukset, leireily ja talousasiat.

Nuorisopalveluissa on myös aloittanut uusi nuorten hyvinvointiohjaaja. Nuorten hyvinvointiohjaaja työskentelee nuorisopalveluissa kohdaten nuoria niin kouluissa kuin vapaa-ajallakin. Hyvinvointiohjaajan työn pääpaino on nuorten ryhmien kohtaamisessa, resilienssin vahvistamisessa ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa.

Kunnalla on toiminnastaan niin isot vastuut, että se ei yksinkertaisesti voi osoittaa valvomatonta tilaa mihinkään käyttöön.


 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.