Vähennämme tarjoiluhävikkiä

Ateria- ja puhtauspalveluissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Suurin hävikki kouluissa ja päiväkodeissa syntyy
tarjoilusta ja lautashävikistä. Omalta osaltamme olemme päättäneet pienentää ruoan tarjoilusta syntyvää hävikkiä. Tarjoiluhävikistä puhuttaessa tarkoitetaan valmistettua, tarjoiltua ruokaa, joka jää syömättä.

Syksyn aikana jokaisessa kunnan palvelukeittiössä on otettu normaalia tarkemmat seurantajaksot ruokailusta ylijääneestä ruoasta. Seurantajaksojen avulla on laskettu tarjoilusta jääneen ruoan kilomääräisiä hävikkejä. Tuloksena saimme roskiin heitetyn ruoan määräksi yli 10 000 kiloa ruokaa vuodessa.

Hävikki on toisina päivinä pientä ja toisina suurempaa, tavoitteemme kuitenkin on, että saamme hävikin pienenemään. Elintarvikelainsäädännön muutoksen myötä on mahdollista jäähdyttää ja kuumentaa kerran tarjolla ollutta ruokaa. Tämän avulla olemme saaneet hyötykäytettyä jo valmistettua ja elintarvikelainsäädännön mukaisesti jäähdytettyä ja uudelleen kuumennettua ruokaa Turengin yhteiskoululla, joka on pienentänyt hävikkiä suuresti. Turengin yhteiskoulu on kuitenkin ainoa palvelukeittiömme, jossa on mahdollisuus jäähdytykseen.

Olemme päättäneet pienentää valmistettavan ruoan määrää, niin ettei sitä tilata ”varmuuden vuoksi”. Ruoka palvelukeittiöille tilataan parhaan ennakointikyvyn mukaan, mm. aiempia menekkejä seuraamalla. Aina ennakointi ei onnistu, joskus lapset ja nuoret ovat nälkäisempiä kuin osaamme odottaa.

Palvelukeittiöillä on käytössä vararuokajärjestelmä. Vararuokana on nopeasti tarjolle saatavia tuotteita, kuten keittoja ja jauhelihapihvejä. Takaamme kaikille lämpimän ateria päiväkoti ja koulupäivänä, muutos ruokalistaan on kuitenkin mahdollinen.

Haluamme tehdä osuutemme kohti vastuullisempaa kouluruokailua, haluathan sinäkin?

Maukkain terveisin
Ateria- ja puhtauspalvelut