ulkoilevat henkilöt

Ystävät tuottavat hyvinvointia

Jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.

SPR:n sivuilla on kuvattu hyvin yksinäisyyttä ilmiönä. Kun puhutaan yksinäisyydestä, sillä tarkoitetaan sellaista negatiivista olotilaa, joka liittyy sosiaalisten suhteiden puutteeseen. Yksinäisyyttä, joka ei ole vapaaehtoista. Syynä yksinäisyydellä voi olla se, että ystäviä ei ole tai niiden laatu ei ole toivotunlaista.

Toivottujen sosiaalisten kontaktien puute aiheuttaa kokemuksen ulkopuolisuuden kokemuksen, jossa henkilö tuntee, ettei ole hänellä ole ketään, joka hänet huomaa tai hän ei kuulu mihinkään yhteisöön tai porukkaan.

Ulkopuolisuuden tunteen kokeminen heikentää ihmisen hyvinvointia merkittävästi ja voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa myös fyysistä sairastelua ja masennusta.

 

Ystävätoiminta Janakkalassa

Janakkalassa on useampi taho, joka järjestää ystävätoimintaa. Ystävätoimintaan on helppo tulla mukaan ja sen muodoista löytyy sopivia erilaisiin elämäntilanteisiin.

Syyskuun puolivälissä kunnantalolle kokoontui joukko ystävätoiminnan järjestäjien edustajia Janakkalan seurakunnasta, SPR:n Janakkalan ja Tervakosken osastoilta, Eläkeliiton Janakkalan yhdistyksestä, Lions Club Janakkala/Idoista ja Lions Club Janakkala/Turengista. Tavoitteena oli päivittää tämän hetkinen tilannekuva ystävätoiminnan kentällä Janakkalassa. Kunnan puolelta mukana oli liikuntapäällikkö Inkeri Jortikka ja Ikäihmisten päiväkuntoutuksen ohjaaja Eija Lähde.

Yhteinen viesti tilaisuuteen osallistuneilla ystävätoimintaa tarjoavilla oli, että ystäviä kaivataan lisää. Koronatilanteen helpotettua ystäväpyynnöt ovat lisääntyneet keväästä 2022 alkaen. Korona-aika toi mukanaan myös uuden ystävätoiminnan muodon, puheluystävän.

Janakkalan kunnan yksi strateginen tavoite on, että Janakkalan turvallisessa ympäristössä viihdytään ja voidaan hyvin. Tapaaminen ystävätoiminnan järjestäjien kanssa toimi hyvin strategian toteuttamisena. Tapaamisessa päivitettiin ajankohtaiset tiedot Ystävätoiminnan sivuille, jonne on koottu ystävätoimintaa järjestävät tahot ja erilaiset ystävätoiminnan muodot. Kuka tahansa voi ilmoittaa tarvitsevansa ystävää (kuului sitten toiminnan järjestäjän jäseneksi tai sitten ei), ottamalla yhteyttä toiminnasta vastaavaan tahoon.

Mikäli sinussa herää ajatus ystävätoimintaan lähtemisestä, niin nyt olisi mahdollista päästä nopeastikin toimintaan mukaan. Seuraava Ystävätoiminnan peruskurssi (kesto 3h) järjestetään lokakuussa Tervakoskella 29.10.2022 klo 13-16. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan SPR:n Tervakosken osaston sivuilla.