Aurinkoinen kesäpäivä Laurinmäen Vähä-Kurjen torpan pihamaalla

Laurinmäen kesä alkaa

Laurinmäen torpparimuseo ja Keltaisen talon kahvila aukeavat jälleen keskiviikkona 9.6. klo 11. Sunnuntaina 13.6. vietämme avoimien ovien päivää avajaisten kunniaksi ja Keltaisella talolla voi poiketa vaikkapa vaalikahveilla. Perinteistä lasten luontotapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä avajaisten yhteydessä ja pyydämme museovieraita noudattamaan yleisiä korona-ajan suosituksia sekä oppaiden ohjeistusta kaikkien turvallisuuden takaamiseksi.

Torpparimuseolla pääsee tutustumaan elämään Janakkalan maaseudulla 1800 –luvun lopulla. Museon pääkohde on aikanaan verrattain vauras Vähä-Kurjen torppa, jonka ympärille on koottu perinteinen pihapiiri aittoineen, savusaunoineen ja karjarakennuksineen. Pihapiirin ulkopuolella seisoo komea mamselli –tuulimylly sekä mm. ompelija Hetan pieni mäkitupa ja tiettävästi Janakkalan viimeinen savupirtti. Oppaiden lisäksi tarinoita menneestä kertovat lisätyn todellisuuden AR-hahmot.

Torpparimuseon takana odottaa aarteiden metsä luontopolkuineen, metsälaavuineen, nuotio- ja telttapaikkoineen. Telttapaikkoja on merkitty kesälle 2021 neljä ja ne sijaitsevat entisen Räikälän kievarin kentän läheisyydessä. Kauniiden Määkynmäen maisemien lisäksi polun varrelle jää mm. rautakautinen uhrilehto ja –lähde, 1. maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja muistomerkkejä. Luontopolun aarteista ja museosta löytyy paljon lisätietoa ja 2021 uutuutena myös vanhoja kuvia eMuseo –palvelusta emuseo.fi/torpparimuseo. Monet eMuseon vanhoista artikkeleista ovat luettavissa kokonaisuudessaan Keltaiselta talolta löytyvässä Janakkala ennen ja nyt –kirjastossa. Kirjastoon on koottu kaikki Janakkala ennen ja nyt -julkaisut vuodesta 1951 alkaen ja mieleisestään voi tilata oman kappaleen Janakkala-Seuralta.

Kesäkahvilan lisäksi Keltainen talo toimii yhteisö- ja kulttuuritalona. Talon järjestämien tilaisuuksien lisäksi myös sinun on mahdollista järjestää siellä omia tilaisuuksia, olkoon yksityisiä tai yleisölle suunnattuja. Ota yhteyttä talon isäntään, Olli Soiniin.

Toivomme pääsevämme järjestämään Laurinmäellä iloisia kulttuuritapahtumia vielä tämän kesän myötä ja ideariihi pullistelee niitä odotellessa. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja tiedotamme tapahtumista nettisivuillamme, somessa ja paikallislehdissä.

Laurinmäen torpparimuseo
Hakoistentie 371, Janakkala
Avoinna 9.6.-8.8.2021, juhannuksena 25-27.6 suljettu
Pääsymaksu 6€/aikuinen, alle 18v maksutta
Liput myydään Keltaiselta talolta pysäköintialueen vieressä
www.janakkala.fi/laurinmaki
emuseo.fi/torpparimuseo
FB: @laurinmakitorpparimuseo, @KeltainentaloJanakkala
IG: laurinmaki_janakkala

Yhteisö- ja kulttuuritalo Keltainen talo
Olli Soini
olli@vihreatalo.fi 050 588 6867