AR, eli lisätyn todellisuuden hahmo Heta näkyy älypuhelimen näytöltä.

Laurinmäki harppaa digiaikaan

Millainen kontrahdi Hetalla oli? Mihin aikaan uusi hevonen kannattaa ostaa? Entä kenen häitä torpalla on tanssittu? Laurinmäen Heta ja Aatu voivat kertoa! Google play kaupasta löytyy nyt android mobiililaitteille sopiva Janakkala-AR sovellus jonka voi ladata suoraan omalle laitteelle tai pyytää opasta näyttämään hahmoja museon tabletin kautta.

Lisätty todellisuus (AR, Augmented Reality) mahdollistaa historian tuomisen lähemmäs nykytekniikan kanssa elävää ihmistä. Omalle puhelimelle tai tabletille ilmestyy virtuaalista sisältöä, joka on nähtävissä osana nykyistä ympäristöä. Laurinmäellä lisätyn todellisuuden tekniikalla on luotu puolifiktiivisiä hahmoja, kuitenkin rakennusten entisten asukkaiden tarinoihin pohjaten. Museokokemukseen tulee jännittävä lisä, kun hahmot liikkuvat ja puhuvat oikeassa tilassa.

Lisätyn todellisuuden hahmojen lisäksi museolla otettiin käyttöön Suomen kotiseutuliiton eMuseo -palvelu, jonka avulla löytyy tietoa, reittejä, kohdekohtaisia karttoja ja paljon muuta mukavaa, myös englanniksi. Palvelussa voi myös testata tietojaan ja sen odotetaan innostavan mm. luokkaretkeläisiä. Oma eMuseo on perustettu myös Janakkalan Leppäkoskella sijaitsevalle Ida Aalberg -museolle.

Museovirasto on tukenut Laurinmäen palvelujen kehittämishanketta, jossa 2019 pääpaino oli digitaalisten palvelujen kehittämisellä.

”Uuden tekniikan ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata perinteistä museo-opastusta vaan tuoda siihen oma kiinnostava lisänsä ja avata uusia mahdollisuuksia historian kokemiseen. Voimme olla ylpeitä edelläkäyvästä paikallismuseostamme.” Anna-Milla Vainio, kulttuurituottaja, Janakkalan kunta

Erityiskiitokset Heta: Heli Lähteenmäki, Kanteletar: Minna Hokka, Aatu: Harri Laaksonen (Jats), Maija: Jenny Trogen, suomenhevosori Caramba, Turengin yläkoulu, Turengin ratsastuskoulu sekä Janakkala AR -sovelluksen tehnyt Stellarion Oy.