3. Terva- ja tärpättitehdas

Kauppaneuvos Johan Lindroos mainitaan Helsingin rikkaimpana miehenä. Hän omisti kauppahuoneita ja kauppalaivoja Helsingissä. Löyttymäen kartanon hän osti vuonna 1839. Puiset kauppalaivat tarvitsivat tuohon aikaan suuren määrän tervaa. Niinpä Johan Lindroos perusti Löyttymäelle honkametsien äärelle terva- ja tärpättitehtaan. Se aloitti toimintansa vuonna 1864. Tehdas harjoitti myös merkittävää vientiä Pietariin Venäjän sotalaivaston tarpeisiin.

Tehtaan muurariksi palkattiin kartanon pehtoorina myöhemmin tunnettu S.R. Johansson. Tervatehtaan tarpeisiin rakennettiin tien varteen tervatehtaan huvila, jossa mm. Johansson asui vuoteen 1882 asti. Sitten talossa asuivat Virtaset (kuvassa). Sen jälkeen rakennus on tunnettu kauppana (Sulander, Saarinen, Ahvenainen). Nykyään se on asuinkäytössä.

Löyttymäen terva- ja tärpättitehdas rakennettiin Ruukinlahden rannalle, jossa Mallaspuro yhtyy Mallasjokeen. Suuri osa rakennelmista oli muurattu maan alle näkymättömiin. Tehdas levitti tervan tuoksua koko kylään. Kuvan on ottanut Wäinö Kannel kesäseisokin aikaan vuonna 1902. Löyttymäen terva- ja tärpättitehdas oli toiminnassa vuoteen 1913 asti.

Ennenvanhaan oli virkistävää käydä tervatehtaan luona puron suihkussa.

Takaisin kulttuurirastien etusivulle.