Tarinmaa / Janakkala kk

Tarinmaan idyllisen kylän keskiössä on keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko sitä ympäröivine hautausmaineen.  Kirkko on olennaisessa roolissa seurakunnan toiminnassa mutta siellä kuullaan vuosittain myös lukuisia upeita konsertteja. Kirkossa on poikkeuksellisen hienot urut, jotka on rakentanut tervakoskelainen urkurakentamo Martti Porthan.

Kirkon eteläpuolella sijaitsee Laurinmäen museoalue, jolle on siirretty joukko janakkalalaisia rakennuksia. Museoalueelta lähtee myös luontopolku, joka kuljettaa kulkijaa vaihtelevan maaston läpi myös historiallisille paikoille. Räikälän kestikievaritilan mailla on kaksi uhrikiveä sekä ikivanha Pyhän Laurin uhrilähde, jota käytettiin todennäköisesti taaran palvontaan ennen kristinuskon tuloa. Räikälän itäpuolella sijaitsevalla Määkynmäellä on venäläisten rakennuttamia maalinnoituslaitteita ensimmäisen maailmansodan ajoilta.

Tarinmaalla on myös vuokrattava VPK-talo.

Tarinmaan VPK on perustettu 1927. Vuonna 1932 rakennettiin seuratalo ja sitä varten  perustettiin VPK:n kannatusyhdistys huolehtimaan kiinteistöstä. Alkuaikoina  iltamatoiminta oli vilkasta ja 1950-luvulla talo tuli monille tutuksi myös tanssipaikkana. Talo pysyi hyvässä kunnossa, vaikka talon käyttö väheni 60-luvulta alkaen.
Vuosituhannen lopussa opetusministeriöltä saatujen avustusten ja talkootyön ansiosta talo sai uuden ulkovuorauksen, sisä-wc:t ja muuta ehostusta. Juhlasali on alkuperäisessä asussaan. Kirkon läheisyyden vuoksi talo soveltuu hyvin häiden ym. perhejuhlien pitoon. Salin pääasiallinen lämmitys kamiinoilla, mikä rajoittaa
sydäntalven käyttöä.

Tarinmaan seudun kyläyhdistys