Mikä ihmeen Omaolo?  Haluatko tietää, mitä Omaolo on? Lue seuraavat kysymykset niin, tiedät enemmän.

www.omaolo.fi

Mikä Omaolo on?

Omaolo on sosiaali- ja terveysalan sähköinen palvelu meille kaikille. Palvelussa voit aloittaa useita julkisen sosiaali- ja terveysalan palveluita.

Mitä palveluita Omaolossa on?

Tunnetuin Omaolon palvelu on koronaoirearvio. Omaolossa on muitakin oirearvioita, yhteensä 16 kappaletta. Kun teet oirearvion, saat ohjeen, kuinka sinun pitää toimia.  Ohje voi olla itsehoito-ohje tai ohje olla yhteydessä omalle terveysasemalle.

Omaolossa voit tehdä terveystarkastuksen. Vastausten perusteella ohjelma arvioi elintapojasi ja hyvinvointiasi. Lopuksi saat arvion siitä, millainen terveytesi on. Jos se on hyvä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos siinä on jotain parannettavaa, ohjelma antaa sinulle toimintaohjeet. Etuna on se, että voit kotona miettiä rauhassa vastauksiasi.

Kolmas palvelu on hyvinvointivalmennukset. Jos haluat muuttaa elintapojasi, kannattaa katsoa, löytyykö siihen apua Omaolosta. Palvelussa on 10 erilaista valmennusta. Esimerkiksi, jos haluat syödä terveellisemmin, sinua voisi kiinnostaa terveyttä edistävä valmennus. Tai jos sinulla on nukkumiseen liittyviä haasteita, siihenkin löytyy apua näistä valmennuksista.

Neljäntenä ovat palveluarvioit, missä voit arvioida, voisitko saada apua ja tukea sosiaalipalveluista. Saat arvion, kannattaako tukea hakea. Tällä hetkellä Janakkalassa on käytössä kaksi palveluarvioita.

Lisäksi Omaolossa on palveluita, mitä vain ammattilaiset voivat suositella ja aloittaa asiakkaille. Näitä ovat esim. verenpaineseurantalomake tai määräaikaistarkastuslomakkeita. Pian Janakkalassa ammattilaiset voivat suositella hyvinvointitarkastuksen tekemistä. Se on laajempi terveystarkastus, siinä arvioidaan terveyden lisäksi suun terveyden tilaa ja elämänlaatua.

Miten käytän Omaoloa?

Mene osoitteeseen omaolo.fi. Jos haluat tehdä terveystarkastuksen, klikkaa tee terveystarkastus –painiketta. Vastaa kysymyksiin rauhassa. Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, valitse kunta ja terveysasema. Saat toimintaohjeet ja arvioin omasta terveystilanteestasi. Jos haluat lähettää terveystarkastuksen omalle terveysasemallesi, sinun pitää kirjautua palveluun sisälle. Silloin tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  Omaolo.fi –sivuston etusivulta löydät linkit oirearvioihin, valmennuksiin ja palveluarvioihin.  Jos lähetät oirearvion terveysasemallesi, saat sopivan ajan kuluessa sieltä vastauksen.

Mitä hyötyä siitä on minulle?

Omaolosta on sinulle monenlaista hyötyä. Jos sinulla on jokin terveyshuoli tai tarvitset palveluita, voit aloittaa palvelut omalta kotisohvaltasi. Säästät omaa aikaasi, kun ei tarvitse jonottaa puhelimessa tai lähteä minnekään. Omaolo toimii siellä, missä on nettiyhteys. Se toimii yöllä, että päivällä. Jos mietit, kannattaako sinun olla yhteydessä terveysasemalle oireesi takia vai ei, kannattaa ensiksi tehdä Omaolo. Omaolo antaa mielenrauhaa.

Mitä tarvitsen, kun käytän Omaoloa?

Tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen.

Voinko luottaa Omaolon vastauksiin?

Omaolon arviot perustuva lääketieteelliseen tutkittuun tietoon. Omaolo on lääkinnällinen laite ja sen käyttöä valvotaan erilaisilla säädöksillä.

Miten opin käyttämään palvelua?

Omaolon käyttäminen on helppoa, jos on tottunut käyttämään tietokonetta. Sen käyttäminen ei vaadi tutkintoja eikä ylimaallisia voimia. Mutta jos tarvitset apua Omaolon käyttöön kannattaa ensiksi kysyä apua läheisiltä. Pian Janakkalassa aloittaa vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka auttavat digihaasteiden kanssa. Heiltä voi kysyä apua Omaolon käyttöön.

En halua käyttää Omaoloa, voinko käydä vielä terveysasemalla?

Kyllä voi. Omaolo on väline, joka auttaa ja tukee sinua terveyshuolien kanssa. Terveyden ja hyvinvoinnin hoito ei katoa nettiin, myös terveysasemat toimivat ja niillä voi käydä edelleen. Omaolo voi antaa ohjeen olla yhteydessä terveysasemalle. Omaoloa ei voi käyttää kaikkien oireiden arvioimiseen. Jos kyseessä on vakava oire, silloin kannattaa aina olla yhteydessä hätäkeskukseen.