Seksuaaliterveysneuvonnan tehtävänä on seksuaalisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen sekä edistäminen, sukupuolitautien ja ei toivottujen raskauksien ehkäisy. Palvelut on tarkoitettu kaikille palvelua tarvitseville.  Käynnit ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Huolehdi terveydestäsi ja tee itsellesi digitaalinen terveystarkastus omaolo.fi palvelussa

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämänvaiheissa. Seksuaalisuuteen kuuluu seksuaalinen suuntautuminen, erotiikka, mielihyvä, intiimit suhteet, lisääntyminen, sukupuoli, sukupuoli-identiteetti, sukupuoliroolit.

Seksuaalisuuden hyvinvointi on olennainen osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Neuvolassa seksuaalisuudesta keskusteleminen on aina sallittua.

Ehkäisyneuvonta

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Käynnillä mietitään jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen neuvolakäynnille tuloa on hyvä miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä ja tutustua valmiiksi jo eri vaihtoehtoihin.

Janakkalan kunta tarjoaa maksuttoman ehkäisyn 15-24 -vuotiaille kuntalaisille. Yli 25-vuotiaiden ehkäisyasiat hoidetaan omahoitajan kautta. Janakkalassa yläkouluilla ja lukioilla terveydenhoitajat auttavat oppilaita ja opiskelijoita myös ehkäisyasioissa ja heiltä saa myös haettua maksuttoman ehkäisyn pillereitä.

Maksuttoman ehkäisyn piiriin kuuluvat valmisteet:

  • kierukka
  • ehkäisykapseli
  • ehkäisypillerit

Lisäksi ehkäisyneuvontakäynneillä jaetaan kondomeja.

Jälkiehkäisy on kaikille kuntalaisille maksutonta. Jälkiehkäisytabletti otetaan mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluiten 12 h kuluessa, viimeistään 72 h kuluessa.

Ehkäisyimplanttien ja -kierukoiden vaihtoa tarvitsevat asiakkaat voivat olla suoraan yhteydessä neuvolaan 03 6801369 (takaisinsoittojärjestelmä).

Sukupuolitaudit

Neuvolasta saat tietoa ja tarvittaessa hoitoa sukupuolitauteihin liittyen.Kouluterveydenhoitajat yläkouluilla ja lukiossa vastaavat myös kysymyksiisi. Lähetteen testeihin saa myös avoterveydenhoidon puolelta omahoitajan kautta.

Papa-näytteet

Kohdunkaulan irtosolunäyte (papa-koe) otetaan yli 30 vuotiailta 5 vuoden välein seulontojen yhteydessä, jos papa-näytteet ovat aiemmin olleet normaaleja.
Papa-seulonta

Lapsettomuus, hedelmöityshoidot ja raskauden keskeytyminen

Neuvolasta saat keskusteluapua ja tukea lapsettomuusasioihin, hedelmöityshoitojen aikana tai raskaudenkeskeytymiseen liittyvissä asioissa. Myös lapsettomuushoitojen alkututkimukset voidaan ohjata neuvolan kautta. Ota rohkeasti yhteyttä perheen perustamiseen liittyvissä pohdinnoissa. Keskustelutukea saat neuvolasta terveydenhoitajilta tai neuvolapsykologilta.