Kun raskaustestisi on positiivinen, ota yhteyttä neuvolaan. Äitiysneuvolan ensikäynti tapahtuu raskausviikoilla 8-10. Toivoisimme, että tulostatte ja täytätte esitietolomakkeen ja liikuntakyselyn ennen vastaanotolle tuloa. Kyselylomakkeiden avulla saat yksilöllistä tietoa terveystottumuksistasi ja niiden vaikutuksista ja riskeistä. Molemmat tulevat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolakäynneille.

Sairaanhoitopiirin raskaana olevan polkua pääset katsomaan tästä.

Neuvolakäynnit raskausaikana

Odotusaikana perheelle järjestetään 8-10 neuvolakäyntiä. Käynneillä seurataan äidin, sikiön ja koko perheen hyvinvointia. Näihin raskauden aikaisiin käynteihin sisältyy kaksi lääkärin tarkastusta. Neuvolakäyntien lisäksi terveydenhoitaja tekee myös kotikäyntejä.

Ultraäänitutkimukset

Janakkalan neuvoloissa on käytössä ultraäänilaite. Tarkemmat ultraäänitutkimukset tehdään Kanta- Hämeen Keskussairaalassa, johon odottajat ohjataan neuvolasta. Kaikille odottaville äideille tarjotaan varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikoilla 12-13+6. Perheillä on mahdollisuus osallistua samalla varhaisraskauden yhdistelmäseulonta tutkimukseen, millä pyritään selvittämään kromosomipoikkeavuuksia.

Laaja terveystarkastus

Raskauden aikana tehdään laaja terveystarkastus raskausviikolla 13–18, johon toivomme teidän täyttävän Lomake lasta odottavalle pariskunnalle.

Laajan terveystarkastusten tarkoituksena on tunnistaa yhteistyössä vanhempien kanssa perheen tuen tarpeet ja voimavarat, kohdentaa tukea sitä tarvitseville ja muodostaa käsitys perheen terveys- ja hyvinvointitilanteesta.

Äitiysneuvolakäynneillä saat tietoa raskaudesta, vauvanhoidosta, imetyksestä sekä synnytyksestä. Voit varata ajan synnytysvalmennukseen tai uudelleensynnyttäjän tutustumiskäyntiin sähköisesti Kanta-Hämeen keskussairaalan äitiyspoliklinikalle.

Tukea odotukseen ja vauva-arkeen neuvolapsykologilta

Jos kaipaat keskustelutukea raskausaikana ota rohkeasti yhteyttä. Neuvolapsykologi palvelee vanhempia esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  •  Raskauteen tai synnytykseen liittyvät asiat askarruttavat
  •  Uuteen elämäntilanteeseen tai vanhemmuuteen sopeutumisessa on haasteita
  •  Vanhemmalla on synnytyksen jälkeistä tai raskausaikana alkanutta masennusta tai ahdistuneisuutta
  •  Perheessä on ollut jokin vanhemmuuteen liittyvä kriisi, kuten keskenmeno, abortti, lapsettomuus, lapsen menetys tai sairaus

Neuvolapsykologi tavoitat chatista tai puhelimitse

Tyni Paula

Neuvolapsykologi
Terveyspalvelut

Soittoaika ti-to 12-12.30
Chat ke 12:30-13:30

Tapailanpiha 13 B, 14200 Turenki

Isyyden tunnustaminen

Isyyden tunnustaminen voidaan tehdä odotusaikana neuvolassa raskausviikoilla 26-32. Isyyden tunnustamisen yhteydessä voidaan myös tehdä lapsen yhteishuoltosopimus. Vahvistettu isyyden tunnustus ja yhteishuoltajuus sopimus tulee perheelle noin kuukauden kuluttua lapsen syntymän jälkeen.

Äitiysneuvolassa ei voida sopia yksinhuoltajuudesta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioista sovitaan tarvittaessa lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Jälkitarkastus

Synnytyksen jälkitarkastus tehdään 6-12 viikkoa synnytyksen jälkeen neuvolassa. Terveydenhoitaja ja lääkäri tutkii äidin ja vauvan erillisillä neuvolakäynneillä. Lääkärikäynniltä äiti saa Kelalle toimitettavan jälkitarkastustodistuksen. Sama terveydenhoitaja jatkaa tarkastuksia myös lastenneuvolassa.

Kaivovesi

Kun perheeseen odotetaan vauvaa ja kodin vesi tulee omasta kaivosta, voidaan neuvolasta ohjat yksityisten kaivovesin fluoridi- ja nitraattipitoisuustutkimukset. Mikäli kaivovesi on tutkittu fluoridin tai nitraatin osalta aiemmin, uusintatutkimuksiin on tarvetta ainoastaan jos kaivon rakenteisiin on tehty muutoksia tai maaperän käyttö kaivon läheisyydessä on muuttunut. Lisätietoja, näytepulloja ja tutkimuslähetteen saa neuvolasta.