Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Janakkalan terveyskeskuksen Mielenterveys- ja päihdepalvelujen yksikössä tarjotaan palveluita aikuisille (päihdepalveluissa myös alaikäisille).
Hoitoon hakeutumiseen ei tarvita lähetettä ja palvelut ovat ilmaisia.
Mielenterveyspalvelut
Mielenterveyspalveluissa saa tukea, neuvontaa ja hoitoa erilaisissa mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa
Esimerkiksi:
- elämäntilannekriisit
- masennus
- ahdistuneisuus
- muut mielenterveyden häiriöt
Päihdepalvelut
Päihdepalveluissa saa tukea, neuvontaa ja hoitoa päihderiippuvuuteen sekä muihin riippuvuuksiin. Päihdepalveluissa toteutetaan myös opioidikorvaushoitoa ja päihdeseurantoja.
Huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapiste Vinkki toimii Turengin terveysasemalla, mielenterveys- ja päihdepalveluissa joka keskiviikko klo 9-11. Vinkki toimii ilman ajanvarausta ja Vinkissä voit asioida anonyymina. Vinkki on matalan kynnyksen terveysneuvontapiste, jossa on myös mahdollista vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin.
Palvelumuodot
- hoidolliset keskustelukäynnit (myös etänä puhelimessa tai suojatussa videoyhteydessä)
- pari- ja perhetapaamiset
- erilaiset ryhmät.
Hoitoon hakeutuminen
Hoitoon hakeutuminen tapahtuu yhteydenotolla ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. Numerossa on takaisinsoittopalvelu. Hoidon tarpeen arviointi tapahtuu puhelimitse ja vastaanotolle pääsee useimmiten kahden viikon sisällä.
Kun olet hakeutumassa uudelle hoitojaksolle mielenterveys- ja päihdepalveluihin, aloita täyttämällä Terapianavigaattori. Terapianavigaattorissa kootaan tietoja, joita terveydenhuollon yksikkö tarvitsee ohjatakseen sinut sopivaan psykososiaaliseen hoitoon. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista ja vie noin 20-30 minuuttia. Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyä.
Täytettyäsi Terapianavigaattorin loppuun asti saat henkilökohtaisen koodin (8 merkkiä), jolla tulokset voi avata yhden kuukauden ajan. Ota koodi talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle. Älä kirjaa navigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta!
Täytettyäsi Terapianavigaattorin soita mielenterveys- ja päihdepalveluiden ajanvaraus- ja neuvontanumeroon.
Hoito alkaa tilanteen arvioinnilla, jossa yhdessä pohditaan hoidon tavoitteita sekä sopivaa työskentelytapaa ja hoidon kestoa. Hoitoa toteutetaan moniammatillisena tiimityönä.
Huomioitavia asioita
Mikäli olet estynyt tulemaan vastaanotolle, ilmoitathan siitä välittömästi. Kaikista käyttämättömistä ja peruutttamattomista (myös hoitaja käynnit) vastaanottoajoista peritään sakkomaksua 51,50 euroa. Vastaanotolle ei tulla päihtyneenä tai hengitystieinfektiota sairastavana.
Kriisiapu
Mieli ry:n kriisipuhelin
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Lisätietoa kriisipuhelinpäivystyksestä.
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys
Sosiaalipäivystykseen kuuluvat tilanteet, joissa tarvitaan kiireellisesti sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä. Kanta-Hämeen maakunnan alueella asukkaiden sekä kunnissa oleskelevien henkilöiden äkillisistä ja välttämättömistä sosiaalipalveluista virka-ajan ulkopuolella vastaa Kanta-Hämeen sosiaalipäivystys. Kriisipäivystäjälle kriisitilanteissa voi soittaa puh. 03 621 7100.
Lisätietoja sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Omahoito
Mielenterveystalo
Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.
Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Soittoajat ma-pe 8-12.
Antila Päivi
Elovaara Outi
18 vuotta täyttäneet nuoret ja aikuiset.