Asuminen Elsakodissa

Elsakoti on 32-paikkainen palvelutalo ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville kuntalaisille. Palvelutalo sijaitsee Tervakoskella kunnan terveysaseman vieressä.

Toiminta

  • Jokaisella asukkaalla on omahoitaja, jonka kanssa hoito- ja palvelusuunnitelmaa toteutetaan.
  • Turvallisella sisäpihalla asukkaat nauttivat puutarhasta ja sään salliessa grillimakkarasta ja päiväkahvista.
  • Omaiset ja asukkaiden ystävät ovat tervetulleita mukaan aktiiviseen toimintaan.

Elsakoti muodostuu kahdesta rakennuksesta: Hildassa on 20 ja Elsassa 10 asuntoa, joihin kaikkiin kuuluu kylpyhuone ja pieni keittiösyvennys. Huoneiden koko vaihtelee 27 – 40 m2. Kalustukseen kuuluu sähkökäyttöinen hoitosänky, yöpöytä ja kaappitilaa. Jokainen asukas kalustaa oman asuntonsa omilla huonekaluilla, tekstiileillä ja esineillä.

Ohjeita asukkaalle

Yleiset tilat

Yleisiä tiloja ovat sauna, ruokailutilat, oma keittiö sekä viihtyisät oleskelutilat. Kesäisin on käytössä vehreä aidattu sisäpiha tilavalla terassilla, missä vietetään usein aikaa mm. päiväkahvien merkeissä ja grillaamassa.

Sisustus

Asukkailla on mahdollisuus sisustaa huone omilla huonekaluilla, sängyt, yöpöydät ja kaapit sekä liikuteltavat vaatekaapit kuuluvat huoneen vakiokalustukseen. Sisustettaessa huomioidaan asukasturvallisuus, esim. ei mattoja. Elsakodissa ei ole mahdollista varastoida tavaraa.

Siivous

Asukashuoneet siivotaan kerran viikossa tai tarvittaessa useammin.

Omat vaatteet

Asukkaat käyttävät omia vaatteitaan ja omaisten tulisi nimikoida ne, jotta vaatteet eivät pääse eksymään pyykissä. Talon henkilökunta pesee pyykit Elsakodin pesutuvalla.

Liinavaatteet

Liinavaatteet tulevat talon puolesta ja pyyhkeet asukas tuo itse.

Hygienia- yms. tarvikkeet

Talon puolesta tulee wc- ja talouspaperit. Hoitajat tilaavat asukkaille tarvittavat vaipat ja pesuemulsiot, muut hygieniatarvikkeet omaiset huolehtivat.

Turvapuhelinjärjestelmä

Talossa on käytössä turvapuhelinjärjestelmä, jonka avulla asukas saa yhteyden hoitajaan tarvittaessa.

Omahoitaja ja hoitoneuvottelu

Jokaisella asukkaalla on kaksi omahoitajaa ja he tekevät asukkaalle henkilökohtaisen hoitosuunnitelman. Hoitoneuvottelu pidetään mahdollisimman pian muuton jälkeen. Hoitoneuvotteluun osallistuvat omahoitajat, omaiset ja asukas itse sekä tarvittaessa myös lääkäri.

Tuet

Asukas on oikeutettu hakemaan KELA:n eläkkeensaajan hoitotukea, asumistukea ja kunnan myöntämää kuljetustukea. Henkilökunta auttaa etuuksien hakemisessa tarvittaessa.

Lääkkeet

Elsakodissa on käytössä ANJA -annosjakelu ja asukas maksaa lääkkeet itse. Apteekki Tavastila toimittaa lääkkeet Elsakotiin.

Vuokra- ja hoitomaksut

Vuokraan ja hoitomaksuihin koskeviin kysymyksiin vastaa Janakkalan kunnan palvelusihteeri Heidi Nieminen. Hänet tavoittaa arkisin klo 8-16 numerosta 03 680 1501 tai heidi.nieminen@janakkala.fi.

Apuvälineet

Asukkaan tarvitsemien apuvälineiden tarve kartoitetaan hoitajien ja lääkärin sekä fysioterapeutin toimesta. Ne lainataan terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta.

Lääkäri

Elsakodilla käy lääkäri kerran viikossa.