Ihmisiä huomioliiveissä.

Ukrainan tilanne

Tälle sivulle on koottu olennaisimpia Ukrainan sodan herättämiä kysymyksiä ja vastauksia.
Suomeen saapuvien pakolaisten ja vastaanottokeskusten myötä tilanne konkretisoituu myös Hämeessä.
Janakkalaan on majoittunut yksittäisiä ukrainalaisia yksityismajoitukseen.
Janakkalan kunta avustaa sodasta kärsiviä ukrainalaisia 10 000 eurolla. Apu annetaan Suomen Punaisen Ristin kautta.

Ohjeet Ukrainasta saapuville

Jos saapuu Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voi oleskella maassa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Toimintaohjeet Ukrainasta Suomeen saapuville. Myös Ukrainaksi.

Ohjeet ukrainalaisten kuljettamisessa avustaville

Jos autat vapaaehtoisena ukrainalaisten kuljettamisessa, ilmoita siitä Migrille.

Ohjeet majoitusapua tarjoaville

Vastaanottokeskuksen ohella ukrainalaiset voivat majoittua ns. yksityismajoitukseen. Jos olet kiinnostunut majoittamaan ukrainalaisia, ilmoita mahdollisuudestasi Punaisen ristin kautta ( ks. otsikko Punaisen ristin infopiste)

Yksityismajoituksesta syntyviä kuluja, kuten vuokra, sähkö ja vesimaksu, ei korvata eikä asumista tai sen järjestämistä tueta taloudellisesti. Yksityismajoituksessa ukrainalaisten on kuitenkin mahdollista saada erilaisia palveluita lähimmästä vastaanottokeskuksesta.

Ukrainalaisten auttaminen

Paras tapa auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia pakolaisia on antaa rahallinen lahjoitus tunnettujen järjestöjen kautta, koska niillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa:

Commun kautta voit auttaa

Commu on maksuton mobiilisovellus, jonka kautta voit auttaa Suomeen saapuvia ukrainalaisia sekä pakolaisia löytämään turvaverkoston paikallisista ihmisistä.  Commu toimii myös ukrainan kielellä. Voit esimerkiksi lahjoittaa vaatteita, antaa ruoka-apua tai vaikka auttaa lomakkeiden täyttämisessä. Lue lisää sovelluksesta ja lataa se puhelimeesi.

Punaisen ristin infopiste

Punainen Risti tarjoaa Maahanmuuttoviraston tukena tietoa Ukrainan kriisistä kärsivien auttamisesta. Punainen Risti on perustanut Infopisteen, joka koordinoi avuntarjouksia, jossa viranomaiset ja järjestöt saavat runsaasti yhteydenottoja eri tahoilta liittyen Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseen. Infopiste kerää tietoa avuntarjouksista, jotta apu saadaan organisoitua tehokkaasti vakiintuneiden toimijoiden kautta. Kaikkea apua ei tällä hetkellä voida ottaa vastaan, mutta Infopiste jakaa tietoa tehokkaista tavoista auttaa.

Infopiste toimii verkossa osoitteessa punainenristi.fi/ukrainainfo, ja on tarkoitettu yksityishenkilöille, yhteisöille, järjestöille ja yrityksille. Voit olla yhteydessä Punaisen Ristin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella, kun

 • haluaisit majoittaa Ukrainasta paenneita kotonasi tai asunnossasi (yksityismajoitus)
 • haluaisit tarjota majoitustiloja tai kiinteistön Ukrainasta paenneille
 • haluat tehdä lahjoituksen ja tarvitset lisätietoa
 • etsit parasta keinoa auttaa

Muut usein kysytyt kysymykset

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koosteena.

 • Oleskeluluvat ja kausityö
 • Kansalaisuus
 • Turvapaikanhakijat
 • Yleistä
 • Avustukset, lahjoitukset ja auttaminen
 • Kuljetukset
 • Turvapaikanhakijan majoitus
 • Tilatarjoukset

Ukrainasta saapuneiden kiireelliset ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut

Turvapaikanhakijoiksi rekisteröityneille ja tilapäistä suojelua hakeneille vastaanottokeskus järjestää lainmukaiset terveydenhuollon palvelut.

Kiireellisten ja välttämättömien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen kunnan alueella oleskeleville on Janakkalan kunnan vastuulla. Iltaisin ja viikonloppuisin kiireellisistä terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen keskussairaala. Kiireellisistä sosiaalihuollon palveluiden tarpeesta voi olla yhteydessä virka-aikaan Janakkalan sosiaalipalveluihin tai virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Ohjeet Ukrainasta tuotaville lemmikkieläimille

Riihimäen seudun terveyskeskuksen ky:n ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueella(Riihimäki, Janakkala, Hausjärvi ja Loppi) noudatetaan  Ruokaviraston ohjeita ja maahantulovaatimuksia, jotka liittyvät pakolaisten mukana tuleviin lemmikkeihin. Koirille annetaan ekinokokkilääkitys rajalla. Muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.

Lisätietoa lemmikeistä.

Jos tarvitset itse keskusteluapua

Ukrainan sota huolestuttaa ja ahdistaa myös suomalaisia. Mikäli sota ahdistaa ja tarvitset apua, ota yhteyttä Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen suoraan numeroon (toiminnassa 24/7) 03 621 7100.

Lisäksi voit hakea apua sodan aiheuttamaan ahdistukseen erilaisilta järjestöiltä.