Janakkalan kunta Terveys- ja sosiaalipalvelut Lapset ja nuoret Asuminen ja ympäristö Työ ja yrittäminen Vapaa-aika ja matkailu
 


Kysy, vinkkaa, kehu tai moiti, niin sinulle vastataan

Ientulehdus

Ientulehdus voi tulla kenelle hyvänsä, lapsellekin. Ientulehduksen aiheuttavat suun omat bakteerit, jotka kiinnittyvät plakiksi hampaan pinnalle. Ientulehdus kohdistuu hampaan kiinnityskudoksiin. Mikäli puhdistus on vajavaista, jää plakkia hampaiden pinnoille, joista se tunkeutuu ikenen alle, aiheuttaen pehmytkudosten tulehtumisen. Tällöin ien alkaa punoittaa, turvota ja vuotaa helposti verta. Ientulehdus ei aiheuta pysyvää kiinnityskudostuhoa, jos se hoidetaan huolellisella ja säännöllisellä hampaiden puhdistuksella. Hammaskiven kertymisellä hampaiden pinnoille ja ienrajaan saattaa joillakin yksilöillä olla merkittävä yhteys ientulehduksen syntymisessä. Ien ärsyyntyy hammaskiven kertymisestä.

  • Tulehduksen merkkinä ien alkaa punoittaa, turvota ja vuotaa vertaIentulehdus harjattaessa.
  • Ienverenvuotoa ei pidä pelätä, vaan harjaa tulee käyttää.
  • Ientulehdus paranee täysin, kun hampaan pinnalla oleva plakki poistetaan. Bakteerien aiheuttama ärsytys ienkudokseen lakkaa.
  • Jos tehokas puhdistus ei auta, saattaa olla että plakki on muuttunut hammaskiveksi ja tarvitset hammaskivenpoistoa.
  • Mikäli ienverenvuoto ja muut mahdolliset oireet eivät viikossa helpota, on parasta hakea apua suunhoidon ammattilaiselta.

     

 
Parodontiitti

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Voimakas ientulehdus:
ientulehdus

Lievä ientulehdus:

 

Ientulehdus

 


Kysy, vinkkaa, kehu tai moiti, niin sinulle vastataan