Janakkalan kunta Terveys- ja sosiaalipalvelut Lapset ja nuoret Asuminen ja ympäristö Työ ja yrittäminen Vapaa-aika ja matkailu


Kysy, vinkkaa, kehu tai moiti, niin sinulle vastataan

Päihdehuolto

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteiden käyttö (alkoholi, lääkkeet, huumeet)? Entä toiminnalliset riippuvuudet (esim.pelaaminen, seksi, shoppailu)? Ota rohkeasti yhteyttä, niin mietitään miten voimme olla Sinulle avuksi.

Tiia Koskinen, päihdetyöntekijä/ sairaanhoitaja,

Tapailanpiha 13 B, Turenki
Puh.(03) 680 1848
(019) 758 0848
S-posti
Ryhmä Terveyden- ja sairaanhoito

 

Päihdetyö:

Päihdehuollossa toimii kaksi päihdetyöntekijää/sairaanhoitajaa, jotka ovat erikoistuneet päihdehoitoon ja -kuntoutukseen. Hoitoon voidaan integroida tarvittaessa mielenterveyspalvelut. Työryhmään kuuluu myös psykiatrian erikoislääkäri, jolle ohjaudutaan päihdetyöntekijän arvion pohjalta. Hoitoon otetaan mukaan tarvittavat tahot, kuten sosiaalitoimi.

Avomuotoinen päihdekuntoutus:
Päihdetyö koostuu pääasiallisesti psykososiaalisesta hoidosta, tarvittaessa siihen voidaan liittää lääkehoito. Yhteydenoton jälkeen Sinulle nimetään omatyöntekijä, jota tapaat hoitosi ajan säännöllisesti. Yksilötyön lisäksi on mahdollisuus hakeutua suljettuun päihderyhmään. Uusi ryhmä aloittaa toimintansa kaksi kertaa vuodessa, ryhmään hakeudutaan päihdetyöntekijöiden kautta. Osana päihdekuntoutusta voidaan käyttää laitoshoitoa, asiakkaan ja työtyhmän harkinnan mukaan.

Työmenetelminä käytetään muun muassa:

  • yksilö- ja ryhmäntyön muotoja
  • perhe- ja läheistyötä
  • verkostotyötä
  • motivoivaahaastattelua
  • kognitiiviseen viitekehykseen pohjautuvia hoito-ohjelmia
  • lääketieteellisiä keinoja
  • supporttiivisia keskusteluja
  • akupunktiota.

Katkaisuhoito:
Katkaisuhoitoa tarvitaan silloin, kun päihteiden käytön lopettaminen, ei onnistu itsenäisesti tai tuntuu mahdottomalta. Hoidon tavoitteena on katkaista päihdekierre ja saada elämä omaan hallintaan.

Katkaisuhoito voidaan toteuttaa avohoidossa päihdetyöntekijän vastaanotolla. Jos katkaisu avohoidossa arvioidaan riittämättömäksi, voidaan asiakkaalle tarjota laitosmuotoista katkaisuhoitoa joko Janakkalan sairaalassa tai Hämeenlinnan A-klinikkasäätiön katkaisuhoitoasemalla. Asiakas voi olla myös itse yhteydessä katkaisuhoitoasemalle ja varata itselleen paikan niin halutessaan.
Katkaisuhoidon jälkeen päihdeongelman hoito jatkuu omassa kunnassa.

Korvaushoito
Toteutamme kunnassa opioidiriippuvaisten korvaushoitoa. Hoito alkaa kolmen kuukauden arviointijaksolla, joka toteutetaan tiiviinä avohoitona. Korvaushoidon aloitus tapahtuu TAYS:n Pitkäniemen sairaalassa, jonne lääkäri tekee lähetteen. Käytössämme on kaksi erilaista hoito-ohjelmaa; kuntouttava ja elämän laatua parantava hoito-ohjelma. Arviointijakson aikana valitaan hoito-ohjelma ja lääkevalmiste.

Päihdearviot
Päihdearvioita tehdään muiden viranomaisten pyynnöstä, kuten esimerkiksi poliisi ja lastensuojelu.

 

 


Kysy, vinkkaa, kehu tai moiti, niin sinulle vastataan